Румънското центристко коалиционно правителство на премиера Флорин Къцу оцеля след вота на недоверие във вторник, предаде "Ройтерс". Така то потвърди стабилното си мнозинство шест месеца след идването на власт в разгара на пандемията.

Вотът бе внесен от социалдемократите, но само 201 депутати го подкрепиха. Необходими са 234 минимални гласа, за да бъде свален кабинетът.

Според опозицията, в страната се наблюдава ​​падане на жизнения стандарт, чрез замразяване на пенсии и заплати през цялата година след пандемията и повишаване на сметките за енергия на домакинствата.

Флорин Къцу е новият премиер на Румъния

Флорин Къцу е новият премиер на Румъния

Очаква се утре парламентът да гласува правителството

В отговор правителството заяви, че очаква икономиката да нарасне с почти 7.0% тази година, тъй като инвестициите се увеличават, а бизнесът и вътрешното потребление се възстановяват от щетите, причинени от блокирането на коронавируса.

"Храната е евтина, покупателната способност се увеличава, а потреблението се увеличава, заяви Къцу пред парламента. Румънците са по-щастливи".

Къцу пое управлението на страната през декември. Тогава, румънският центристки президент Клаус Йоханис поиска от финансовия министър да положи клетва като премиер. Преди това държавният глава изпълняваше функциите на временен премиер. 

Дотам се стигна, след като премиерът Лудовик Орбан обяви, че подава оставка след разочароващото представяне на Националната либерална партия.

Йоханис номинира Флорин Къцу за премиер на Румъния

Йоханис номинира Флорин Къцу за премиер на Румъния

Но партиите не го подкрепят

Партията завърши на второ място зад Социалдемократическата партия на Румъния.