Румънският центристки президент Клаус Йоханис поиска финансовият министър Флорин Къцу във вторник да оглави дясноцентристко коалиционно правителство, предаде "Ройтерс".

Центристките либерали на Къцу, управлявали през последната година, ще се обединят с дясноцентристите и етническата унгарска партия.

Партийните лидери заявиха, че гласуването на новия кабинет може да се проведе в парламента късно в сряда.

Румънският президент положи клетва като временен премиер

Румънският президент положи клетва като временен премиер

След оставката на премиера Орбан заради изборното поражение

Коалицията ще контролира около 55% от парламентарните места, мнозинството, което според анализаторите може да е относително нестабилно.

Кабинетът е изправен пред тежки икономически предизвикателства.

Припомняме, че в началото на декември, Йоханис положи клетва като временен премиер, докато не бъде сформирано ново правителство.

Йоханис заяви тогава, че няма да поиска от Социалдемократическата партия да състави ново правителство, въпреки победата на партията на изборите. По-скоро се очакваше от Националната либерална партия, класирала се втора, да се опита да сформира коалиция с центристкия алианс "Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС".

Премиерът Лудовик Орбан обяви, че подава оставка след разочароващото представяне на Националната либерална партия.

Партията завърши на второ място зад Социалдемократическата партия на Румъния.

Румънският парламент утвърди правителството на Лудовик Орбан

Румънският парламент утвърди правителството на Лудовик Орбан

Извънредните обстоятелства обединиха депутатите...

Само 33% от румънците гласуваха на парламентарните избори в сравнение с близо 39,5% през 2016 г. Това е исторически слаба активност на парламентарни избори в балканската държава, което вероятно е в резултат на епидемията от коронавирус, но и също разочарованието от политическата класа.