Правосъдният министър на Румъния обяви, че ще публикува подробности за нов законопроект за изменение на наказателния кодекс, ден след като правителството оттегли указа, предизвикал най-големите масови протести от 1989 г. насам, когато беше свален комунистическия вожд Николае Чаушеску, съобщава "Ройтерс".

Стотици хиляди румънци протестираха в столицата Букурещ и десетки други града срещу указа, който ефективно би защитил някои политици и хора на властови позиции от преследване по обвинения в корупция.

Дори след като правителството отмени указа - решение, което все още предстои да бъде прието от парламента - протестите продължиха в неделя, като хората скандираха "Ние не ви вярваме, ние няма да се откажем".

500 000 на протести в Румъния, въпреки правителственото решение
Обновена

500 000 на протести в Румъния, въпреки правителственото решение

Чуват се призиви и за оставка на кабинета

Правителството посочи, че указът, приет набързо късно миналия вторник, имал предназначението да приведе наказателния кодекс в съответствие с неотдавнашни постановления на конституционния съд.

Но критици твърдят, че правителството, което е на власт от един месец, е използвало необходимостта от актуализиране на законодателството, за да нанесе най-големия удар върху продължаващите крути мерки срещу корупцията откакто Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 г.

"Когато ние отменихме спешния указ, се върнахме към първоначалното положение, когато имаше много членове, които си противоречат с конституцията", коментира правосъдният министър Флорин Йордаче пред журналисти.

"Ние ще разработим и ще публикуваме проектозакон, който ще бъде внесен в парламента след обществено обсъждане", допълни Йордаче.

Заповедта за отмяна на указа ще отиде в парламента, където тя може да бъде отхвърлена. Управляващите социалдемократи и техният коалиционен партньор имат категорично мнозинство в законодателното събрание.

Те също така са изправени пред вот на недоверие заради указа, поискан от опозиционните сили либералите и "Спасение за Румъния", който се очаква управляващите да нямат проблем да преодолеят.

"Не смятам, че парламентът ще отхвърли отмяната на указа, но те могат да се опитат да внесат някои от спорните разпоредби в законопроект за изменение на наказателния кодекс", изтъква Серджу Мискою, който е професор по политически науки в университета Бабеш-Боляй.

"Загубата на доверие в правителството е много сериозна и всякакви мерки, които то взема по-нататък, не само в областта на правосъдието, независимо от техния характер, ще бъдат разглеждани с подозрение и може да предизвикат улични протести", допълва професорът.