Руските власти блокираха два новинарски сайта, критични към Кремъл, последният ход в репресията на правителството срещу критичните и независими медии преди парламентарните избори в Русия през септември, информира "Асошиейтед прес".

"Открытые Медиа" и "МБХ Медиа", които са подкрепяни от водещия критик на Кремъл Михаил Ходорковски, обявиха, че техните сайтове са станали недостъпни за потребителите на повечето руски интернет доставчици.

"Роскомнадзор" блокира сайта на Навални

"Роскомнадзор" блокира сайта на Навални

Както и още 48 сайта на хора и организации, свързани с него

Ходорковски е руски магнат, който се премести в Лондон, след като прекара десетилетие в затвора в Русия по обвинения, масово разглеждани като политическо отмъщение за оспорване управлението на президента Владимир Путин.

И двате медии заявиха, че не са получили известия от властите, обясняващи защо са били блокирани.

Според руския държавен регистър на блокираните сайтове достъпът до двете новинарски издания е бил ограничен по заповед на Главната прокуратура. Регистърът се позова на закон, позволяващ блокиране на сайтове, които предизвикват масови вълнения, екстремистки дейности или участие в неразрешени демонстрации.

Русия мачка разследващи журналисти с нахълтвания в домовете им

Русия мачка разследващи журналисти с нахълтвания в домовете им

Нараства натискът върху независимите медии в Русия

Независимите медии и журналисти в Русия са изправени пред засилен натиск преди изборите на 19 септември, които се смятат за важна част от опитите на Путин да циментира управлението си преди президентските избори през 2024 г.

68-годишният руски държавен глава, който е на власт повече от две десетилетия, през миналата година прокара конституционни промени, които потенциално биха му позволили да задържи властта до 2036 г.

През последните месеци правителството определи редица независими медии и журналисти като "чуждестранни агенти" - етикет, който предполага допълнителен контрол от страна на правителството и носи силни отрицателни конотации, които биха могли да дискредитират получилите го - и нахълта в домовете на няколко известни репортери.

Издателят на една от медиите, която публикува разследващи материали, разкриващи предполагаема корупция и злоупотреби на висши официални лица и олигарси, близки до Путин, беше обявен извън закона като "нежелана" организация, членството в която е престъпление.

Русия забрани разследващия сайт "Проект", бил "нежелан"

Русия забрани разследващия сайт "Проект", бил "нежелан"

Кремъл затяга репресиите срещу независимите медии