Решението за блокиране на банковите сметки на финландските посолство и консулство в Русия е отговор на "недружелюбните действия" на колективния Запад, включително Финландия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Вчера официални лица от Финландия и Дания съобщиха, че банковите сметки на дипломатическите мисии на двете страни в Русия са били замразени, което е принудило техните посолства да извършват плащания в брой.

Финландия, която има дълга обща граница с Русия, официално се присъедини към НАТО на 4 април - историческа промяна в политиката ѝ, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна.

От началото на конфликта руските посолства в цяла Европа имат затруднения с банковите си сметки и в някои случаи са конфискувани техни средства, за да бъде наказана Москва за действията ѝ в Украйна.

Русия блокира банковите сметки на финландското посолство
Обновена

Русия блокира банковите сметки на финландското посолство

Това съобщи външното министерство на Финландия

Песков подчерта, че замразяването на банковите сметки на финландското посолство не е инициатива от руска страна.

"Ние реагираме на ситуацията, създадена от властите на няколко страни от колективния Запад, включително, за наше съжаление, Финландия", отбеляза той.

Песков изтъкна, че Русия никога не е оставяла без отговор "неприятелски действия".

Вчера финландският външен министър Пека Хаависто поясни, че на 4 май Хелзинки е изпратил до руските власти нота с искане Москва да гарантира функционирането на дипломатическите мисии и да даде официално обяснение за мярката, но досега не е получил отговор.

"Ще отговорим на нотата, като повторим, че принципът на реципрочност и за подходящ отговор на недружелюбни стъпки ще продължат да преобладават в нашите отношения", посочи Песков.

Русия реципрочно блокира банковите сметки на посолството на Полша

Русия реципрочно блокира банковите сметки на посолството на Полша

След като Варшава направи същото седмица по-рано