Руският зам.-външен министър Сергей Рябков коментира, че всяка руска военна операция в Сирия се стреми към минимум цивилни жертви и е точно насочена, съобщава "Ройтерс".

Русия не потвърждава, не отрича и не коментира, дали е възобновила въздушните удари. "Ние, както казахме многократно по-рано, действаме точно, селективно, като се опитваме да сведем до минимум възможните рискове за мирното население", обясни Рябков.

"Ситуацията в Идлиб е въпрос, за който сме много загрижени и разбира се, е в дневния ред на всички контакти, които руската страна осъществява на всички нива със съответните партньори", заяви руският президентски говорител Дмитрий Песков.

Той се въздържа от коментар относно напредъка във военната операция и сегашната ситуация, като добави, че такива въпроси са от компетентността на руските служители на министерство на отбраната.

800 000 бежанци тръгват към Турция след ударите в Идлиб?

800 000 бежанци тръгват към Турция след ударите в Идлиб?

Това прогнозира арабистът проф. Владимир Чуков

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщава, че правителствените сили са фокусирали обстрела си през нощта и рано в сряда в западната част на бунтовния анклав.

Турция, която има малко военно присъствие и наблюдателни позиции по фронтовите линии между бунтовниците и правителствените сили, потвърди предупрежденията си срещу офанзива.

Ердоган предупреди, че атаката срещу Идлиб ще бъде "сериозно клане" и се надява на положителен резултат от срещата на върха с руски и ирански лидери по въпроса в петък.

Ердоган е притеснен, че ракетна атака в Идлиб ще е клане

Ердоган е притеснен, че ракетна атака в Идлиб ще е клане

Иска да предотврати екстремизма на сирийското правителство със срещата в Техеран

Фракциите на бунтовниците в Идлиб са разделени с джихадистко обединение, което включва бившия официален сирийски филиал на Ал Кайда, който държи по-голямата част от района и Тахрир ал-Шам, определени от ООН за терористична организация.

Русия описва Идлиб като "гнездо на терористи" и "гноен абсцес", който трябва да бъде решен. Специалният пратеник на Сирия на ООН Стефан де Мистура призова Русия и Турция да намерят решение и да предотвратят кръвопролитието.

Няколко други фракции в Идлиб, включително и някои, които се бориха под знамето на свободната сирийска армия, тази година се събраха в нов съюз, подкрепен от Турция.

Това обединение, известно като Фронт за национално освобождение, също има няколко важни области в и около Идлиб. Днес една от фракциите в него, ислямистката групировка "Ахрар ал-Шам", разруши мост в западната част на анклава, съобщава Обсерваторията.

Два други моста бяха унищожени миналата седмица в очакване на правителствена офанзива, която според източник, близък до Дамаск, е готова и ще бъде извършена на етапи.

Ники Хейли обсъжда Идлиб в Съвета за сигурност на ООН

Ники Хейли обсъжда Идлиб в Съвета за сигурност на ООН

Могат да превземат Сирия, но без химическо оръжие, Хейли няма да се хване на това