Русия обяви, че е получила нови поръчки за оръжие и хеликоптери от страни от Централна Азия, граничещи с Афганистан след превземането на страната от талибаните, информира "Франс прес".

Поръчките идват, след като страните от бившия Съветски съюз, където Москва притежава военни бази, изразиха опасения във връзка с екстремистката групировка, която се окопава все повече във властта.

Русия щяла да проучва действията на талибаните, преди да реши дали да ги признае

Русия щяла да проучва действията на талибаните, преди да реши дали да ги признае

Русия все още не била определила позицията си спрямо талибаните

"Вече работим по редица поръчки от страни в региона за доставка на руски хеликоптери, огнестрелни оръжия и съвременни системи за защита на границите", уточни Александър Михеев, ръководител на държавния износител на оръжие "Рособоронэкспорт".

Въпреки че Русия остава предпазливо оптимистично настроена по отношение на новото ръководство в Кабул, тя предупреди за екстремисти, влизащи в съседни страни като бежанци.

Узбекистан и Таджикистан по-рано този месец проведоха съвместни военни учения с Русия близо до границите си с Афганистан.

Афганистански генерал обвинява Тръмп и Байдън за победата на талибаните

Афганистански генерал обвинява Тръмп и Байдън за победата на талибаните

Президентът Гани е виновен, че не се е опитал да се споразумее с талибаните за по-лесна евакуация

Учения с участието на членове на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), военен съюз, предвождан от Москва, също така са планирани да се проведат в Киргизстан между 7 и 9 септември.

Маневрите ще се фокусират върху "унищожаването на нелегални въоръжени групировки, нахлули на територията на страна членка на ОДКС" според пресслужбата на алианса.

Въпреки че талибаните заявиха, че не представляват заплаха за страните от Централна Азия, бившите съветски републики в региона по-рано са били обект на атаки, приписвани на съюзници на афганистанските ислямисти.

Помогнаха ли талибаните на САЩ да изпеят песента си?

Помогнаха ли талибаните на САЩ да изпеят песента си?

Демонстрираха ли средновековните по външност и мислене талибани, че и Pax Americana си отива? На него, като стратегическа рамка на развитие, сме заложили не само ние, а целият Западен свят. Как би изглеждал света без Pax Americana?