Китай и Индия, както и редица други държави на евразийския континент, в Азиатско-тихоокеанския регион, в Близкия изток, Африка и Латинска Америка не възнамеряват да помагат на Запада да запази хегемонията си на световната арена. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на заседание на настойническия съвет на Фонда за подкрепа на публичната дипломация "А.М. Горчаков", съобщава ТАСС.

Днешният свят е многополюсен и "малцина искат да вадят кестени от огъня за бившите държави майки при сегашните условия" в ущърб на техните национални интереси, отбеляза той и допълни, че по тази причина е съвсем естествено, че около 3/4 от държавите по света не са се присъединили към санкциите срещу Русия.

Всички те са заели балансирана позиция по отношение на ситуацията в и около Украйна, изтъкна Лавров.

Путин отрече да създава военен съюз с Китай

Путин отрече да създава военен съюз с Китай

Всичко е прозрачно и няма нищо тайно, изтъкна руският президент

По негови думи страни като Китай и Индия, много държави от евразийския континент, Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка "разбират отлично за какво става дума".

"И те не желаят да компрометират законните си национални интереси, за да помогнат на англосаксонците и техните сподвижници да запазят хегемонията си или, по-точно, да се опитат да запазят хегемонията си на световната арена", подчерта руският първи дипломат.

Той акцентира върху посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Москва, което е показало на цялата международна общност, че опитите за "разделяй и владей" са обречени на провал.

"Въпреки нечестната кампания за премахване на всичко, свързано с Русия, ние все още имаме много приятели във всяка страна по света, включително на Запад. Знаем, че те харесват нашата многонационална страна, обичат руската култура и споделят традиционните морални и семейни ценности, които насърчаваме", обобщи Лавров.

Китай: Санкции на САЩ срещу Русия са хегемония, срещу която трябва противопоставяне

Китай: Санкции на САЩ срещу Русия са хегемония, срещу която трябва противопоставяне

Предупреждава САЩ и Япония, че ще отговори с "ответен удар" на "всяка една дума и дела срещу Китай"