САЩ, налагащи едностранни санкции срещу Русия, трябва да се считат за проява на хегемония, на която да се противопоставя цялата международна общност, заяви говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян в петък.

Както САЩ, така и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, подчертавайки значението на тяхното влияние на международната сцена, обясни той.

Вашингтон възнамерява да запази властта си над международните отношения, поради което вижда заплахи и предизвикателства навсякъде. "Надяваме се, че Москва и Вашингтон ще уредят разногласията си чрез преговори и диалог".

Русия обяви страните от НАТО за васали на САЩ

Русия обяви страните от НАТО за васали на САЩ

А Полша е "истински васал, който се опитва да не изостава от големия брат"

Пекин ще отговори с "ответен удар" на "всяка една дума и дела, увреждащи интересите на Китай", подчерта Лицян.

Жао отбеляза, че Китай е загрижен за "негативната тенденция на Съединените щати и Япония срещу Китай", призовавайки двете страни преди двустранната им среща на върха да се отнасят сериозно към "опасенията и исканията на Пекин".

Доклад, публикуван по-рано, намеква, че президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Йошихиде Суга се очаква да обсъдят "действията на Китай в Тайванския пролив и нарушенията на правата на човека в Синдзян и Хонконг" по време на двустранната среща.

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

САЩ обясни, че Тайван е жизнена демокрация и сила на доброто в света