Скандалът около поканата на нацист в канадския парламент показа, че светът все още не е загубил историческата си памет. Това е и урок за "любителите на алтернативната история" от страни, които, подобно на Канада, не подкрепят резолюциите на Общото събрание на ООН за борба с прославянето на нацизма.

Това заяви Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в централата на световната организация в Женева, цитиран от ТАСС.

"Светът все още не е загубил историческата си памет и не е позволил събитията от Втората световна война да бъдат толкова нагло и открито изкривявани, написа дипломатът в Telegram канала на руската дипломатическа мисия, коментирайки скандала в Канада. Според него канадските депутати са разбирали много добре кого са вкарали в своя парламент. Те просто решиха да се възползват от ширещата се русофобия на Запад, за да продължат тихо да пренаписват историята и да избелват бившите украински нацисти, представяйки ги като някакви борци за независимост. Въпреки това резонансът и глобалният мащаб на възмущението се оказа толкова голямо, че Отава имаше време само да си посипе главата с пепел, заяви Гатилов.

Полша иска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист

Полша иска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист

Председателят на Камарата на представителите в Канада се оттегли, след като отдаде почит на нацисткия ветеран

Припомняме, че Полша поиска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист. 

Министър от полското правителство каза, че ще търси потенциална екстрадиция на Ярослав Хунка от Канада, след като 98-годишният украински ветеран, който е обвинен, че се е сражавал в нацистка част по време на Втората световна война, беше аплодиран в канадския парламент.

Председателят на Камарата на общините на Канада, Антъни Рота, се сблъска с негативна реакция, след като покани Хунка на парламентарната сесия, на която украинският президент Володимир Зеленски изнесе реч миналата седмица. Рота нарече Хунка "украински герой" и "канадски герой" по време на сесията, предизвиквайки овациите на публиката.

Но по-късно еврейски групи казаха, че Хунка е бил част от нацистка военна част. Рота се извини и подаде оставка, докато канадският премиер Джъстин Трюдо описа инцидента като "дълбоко смущаващ".

Украински нацист от Втората световна война бе почетен при визитата на Зеленски в Канада

Украински нацист от Втората световна война бе почетен при визитата на Зеленски в Канада

Високопоставен канадски парламентарист се извинява на еврейските общности по света

Еврейски групи казаха, че Хунка е бил член на 14-та гренадирска дивизия на Waffen, част от Waffen-SS, съставена от етнически украинци. Waffen-SS е нацистка паравоенна сила, формирана от ключовия организатор на Холокоста Хайнрих Химлер, съобщава The Washington Post.

Канадският говорител, който официално се оттегля в сряда, каза, че е било изцяло негово решение да покани Хунка на адреса на Зеленски, който е евреин и има роднини, убити в Холокоста.

Рота каза, че Хунка живее в неговия законодателен район и нито колегите му депутати, нито украинската делегация са знаели за поканата.

Инцидентът поднови вниманието към период от украинската история по време на Втората световна война, когато националистите се съюзиха с нацистите в опит да изгонят Съветите.