Русия е изправена пред забрана за всички големи спортни събития заради "несъответствия" в база данни от лаборатории, предупреди Световната антидопингова агенция, съобщава БиБиСи.

Страната разполага с три седмици, за да обясни "несъответствията" или да рискува да бъде изключена от олимпийските и световните първенства.

На Русия може да бъде забранено и да бъде домакин на големи събития. "Има доказателства, че тези данни са изтрити", коментира председателят на Wada Джонатан Тейлър. "Трябва да разберем от руските власти какво е тяхното обяснение."

Русия предаде данни от своята московска лаборатория през януари като условие за нейната реинтеграция. Но Wada заявява, че нейният изпълнителен комитет е информиран, че е открита официална процедура за спазване на закона за разкриването на "несъответствия".

"Това в момента е хипотетично, но ако експертите поддържат сегашното си мнение, тогава комисията за преглед на спазването на изискванията ще направи препоръка да се изпрати известие до "Русада", че "не отговаряте на изискванията "и предлага последствия", обяснява Тейлър.

Русия е укрила най-малко 100 хиляди допинг проби

Русия е укрила най-малко 100 хиляди допинг проби

WADA наруши собствената си процедура, правейки отсрочка на руската страна…

"В случай на "критично неспазване ", сега има отправна точка за санкции, които могат да се увеличават и намаляват. Те включват санкции срещу "Русада", изключване на събития, организирани в Русия и изключване на руски спортисти в световни първенства и Олимпиади."

Тейлър подчертава, че според нов набор от правила, Wada вече има правомощието да прилага подобни наказания, но също така обясни, че ако Русия обжалва, случаят в крайна сметка ще бъде решен от Арбитражния спортен съд - АСС. "Всички са съгласни, че ще се наложи това, което реши АСС".

"Трябва да сме много внимателни. Трябва да се спазва процедурата. Не можем да се предреши резултата", обяснява той.

Международният олимпийски комитет - МОК отхвърли препоръката на Wada да забрани участието на Русия в Олимпийските игри в Рио през 2016 г. след допинг скандал, но прекрати участието на отбора в зимните олимпийски игри в Пхенян 2018, като спортистите бяха принудени да се състезават като неутрални.

В понеделник Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (IAAF) потвърди решението си за забрана на Русия само четири дни преди началото на Световното първенство в Доха, след като изслуша доклад от своята работна група.

Според доклад на WADA Путин лично е свързан с укриването на случаите с употреба на допинг

Според доклад на WADA Путин лично е свързан с укриването на случаите с употреба на допинг

Преди първенството в Москва...

Сега обаче Русия е изправена пред перспективата да бъде изключена от много други събития, включително Олимпиадата в Токио през следващата година и Световната купа по футбол 2022 година.

Тейлър коментира, че новите санкционни права на Wada оправдават силно противоречивото решение за възстановяване на "Русада" през януари преди данните да могат да бъдат анализирани.

Но Роб Кьолер от групата "Световни атлети", която е критична към Wada за справянето с кризата, заявява, че членовете им са "гневни".

"Дойде време да поискаме оставки от ръководството на Wada, защото те показаха, че не са подходящи за целта. Цялото това фиаско е в полза на Русия, както и през цялото време, без значими последици", допълва той.

В коментари, съобщени от ТАСС, министърът на спорта на Русия Павел Колобков заяви: "Какви точно са тези разминавания и с какво са свързани?"

"Експертите в областта на цифровите технологии от двете страни вече си сътрудничат. От наша страна ние продължаваме да оказваме всякаква помощ."

Русия бе изпуснала крайните срокове за предаване на данните, преди окончателно да предостави на Wada достъп до московската антидопингова лаборатория през януари.

Без руски спортисти на международните състезания?

Без руски спортисти на международните състезания?

Заради нестихващия допинг скандал…