Съветникът на Владимир Путин, Юрий Ушаков, коментирайки съобщенията в медиите, че американският президент Доналд Тръмп иска нова сделка за контрол над въоръженията с Москва и Пекин, заяви, че Русия е отворена за възможността за нови сделки за контрол на въоръженията, но не са провеждани текущи преговори, съобщава "Ройтерс".

Позовавайки се на служители на администрацията, "Вашингтон пост" съобщи в четвъртък, че Тръмп е наредил на своята администрация да подготви ново споразумение за контрол на въоръжаването с Русия и Китай поради нарастващите разходи за надпреварата в ядрените оръжия.

Ушаков коментира в изявление пред руската държавна телевизия, че Москва е готова да проведе разговори по темата.

САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, вярва Тръмп

САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, вярва Тръмп

Искаме да се отървем от ядрените оръжия, длъжни сме

"Първо, трябва да се спазва това, което вече съществува (чрез споразуменията за контрол на оръжията). Готови сме и за нови, но за това са необходими сериозни преговори и за съжаление досега никой не се е заел с тях", обяснява той.

Думите на Ушаков са по-оптимистични от тези на говорител на Кремъл, който в събота отхвърли думите на Тръмп за разоръжаване на ядрените оръжия като "несериозни".

Отношенията между Москва и Вашингтон са обтегнати, след като и двете страни заявиха, че напускат Договора за ядрени ракети със среден обсег - ИНФ, сключен през 1987 г., което предизвиква опасения за по-широка надпревара във въоръжаването.

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Русия настоява за забрана за провеждане на учения с използване на ядрени оръжия в неядрени държави

След като Тръмп изтегли САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, който имаше за цел да ограничи вероятността от ядрена война в Европа, Русия предприе реципрочна мярка.

ИНФ е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния лидер на СССр Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

Тръмп многократно критикува договора преди да извади страната, като твърди, че Русия не изпълнява задълженията си и Китай няма ограничения в разработването на оръжия.

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Ще се подкрепят и допринасят за съществуващите правила и разпоредби в света