Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че Русия представлявала заплаха за всички страни заради незачитането от нейна страна на международните норми, като той предложил подкрепата си на Грузия, която беше във война с Москва през 2008 г., съобщава „Ройтерс”.  

Хамънд, който многократно е критикувал остро действията на Русия, беше в Грузия, за да се срещне с премиера Георгий Квирикашвили, както и да посети експлоатирания от „Бритиш петролиъм” "Южнокавказки газопровод", който се разширява в момента.

Запитан дали Русия все още представлява заплаха за страните в региона като Грузия и балтийските държави, Хамънд коментирал: „Русия пренебрегва нормите на международно поведение и нарушава правилата на международната система. Това е предизвикателство и заплаха за всички нас.”

Той допълнил, че е време Русия да играе конструктивна роля на световната сцена и да следва правилата, отбелязвайки, че Великобритания и Русия имали общ интерес в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия и Ирак.

„Трябва да има начин, който зачита правилата на международната система, ако ще бъдем в състояние да правим бизнес заедно”, подчерта още британският дипломат номер едно.