Русия може да предизвика "хиляди и хиляди и хиляди жертви", парализирайки стратегически обекти от инфраструктурата на Великобритания. Това предупреди британският военен министър Гавин Уилямсън в интервю за в. "Дейли Телеграф".

По думите му, Москва шпионирала мрежите за доставка на електричество, което би могло да предизвика "тотален хаос" в страната, ако бъдат прекъснати.

Според Уилямсън това е "истинска заплаха, пред която страната е изправена в момента".

"Защо те продължават да снимат или да наблюдават електрическите централи? Защо те наблюдават интерконекторите, които докарват газ в нашата страна", пита Уилямсън.

"Те наблюдават тези пунктове, защото мислят, че това са начини, по които да атакуват Великобритания", допълва той.

Заплахата от Русия изисква по-големи военни разходи, настояват британските военни

Заплахата от Русия изисква по-големи военни разходи, настояват британските военни

Великобритания изоставала от Русия във военните разходи и военния капацитет

Преди дни началникът на британската армия сър Ник Картър предупреди, че Обединеното кралство се затруднява да се съревновава с военните способности на Русия.

Великобритания разполага с четири подводни електропровода, свързани с континента и още четири газопровода за внос на енергия в страната.

Уилямсън, който стана военен министър през ноември 2017 г., подчерта, че Русия проучвала тези видове енергийни връзки и би желала да предприеме действия, които "всяка друга страна би разглеждала като напълно неприемливи".

Русия нахока Великобритания, че я определя като агресор

Русия нахока Великобритания, че я определя като агресор

Тереза Мей не била заинтересована от справянето с реалните заплахи пред Запада

По думите му, руснаците нямало да дебаркират с кораби на някой британски бряг или плаж, а щели да се опитат да причинят колкото се може повече вреди и "болка" на Великобритания чрез дестабилизирането на икономиката, разрушаването на инфраструктурата и др. подобни.

Лондон на няколко пъти вече разкритикува предполагаемата руска намеса. Британският премиер Тереза Мей спомена през ноември за враждебни действия от страна на Русия. Кийрън Мартин, шефът на Националния център за киберсигурност пък каза, че руската намеса се е изразила миналата година в атаки срещу британски медии, телекомуникациите и сектора на енергетиката.