Русия ще даде адекватен отговор на засилването на военната инфраструктура на НАТО в близост до границите ѝ. Това обяви ръководителят на отдела за сътрудничество с Европа в руското външно министерство, цитиран от руски медии.

"Укрепването на военната инфраструктура на НАТО близо до границите на Русия ще продължи и ние ще отговорим на това по подходящ начин", изтъкна Андрей Келин.

Той добавил, че политиката на НАТО няма да се промени съществено след встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, въпреки че е много трудно да се прогнозират детайлите на неговата политика като президент в момента.

"Ето защо дори ако се вземе предвид новият президент, готвещ се да встъпи в длъжност, смятам, че не са налице основания да се смята, че решенията (за засилване на присъствието на НАТО в Източна Европа и в Черно море), които със сигурност са конфликтни, което означава натиск върху Русия, няма да бъдат изпълнени. Те ще бъдат изпълнени, бюрокрацията на НАТО няма да позволи да не бъдат изпълнени", добави дипломатът.

Мерките на НАТО, насочени към засилване на военното присъствие в Европа, имат пряко въздействие върху националната сигурност на Русия, коментирал още шефът на отдела за сътрудничество с Европа в руското външно министерство.

"Ако се вгледаме в процеса на укрепване на военната инфраструктура на Алианса и засилването на военното му присъствие на източния му фланг, ясно е, че всички тези мерки, които пряко влияят върху нашата национална сигурност, ще бъде естествено за нас да ги вземем под внимание по време на нашето военно планиране", коментира още Андрей Келин.

Той добавил, че Русия ще приложи пропорционални мерки за повишаване на сигурността си в отговор на новите заплахи от НАТО.