Руската федерация и Беларус преминават към единна промишлена политика и общ достъп до държавни поръчки. Това заяви руският президент Владимир Путин след разговори с беларуския си колега Александър Лукашенко в Москва в четвъртък, предаде ТАСС.

Руският лидер отбеляза, че страните са успели да постигнат споразумения за прилагане на обща макроикономическа политика, интегриране на платежни системи и  задълбочаване на сътрудничеството в областта на информационната сигурност в митническата, данъчната, енергийната и други области.

"Спорихме дълго време. Трябва да кажа, че беларуските партньори са трудни преговарящи, призна президентът. Трудно е страните да постигнат съгласие по програмите за развитие на съюза, тъй като едната страна вярва, че е достатъчно да се вземат решения на ниво правителство, а другата страна смята, че първо трябва да бъдат решени до по-фундаментални въпроси.

Путин и Лукашенко все пак са говорили по телефона

Путин и Лукашенко все пак са говорили по телефона

Една от темите е била ситуацията в Афганистан

По-специално, обясни руският лидер, московските експерти смятат, че без да се решат въпросите за прозрачността на митническата стойност на стоките и да се определи нейната структура, не е възможно да се премине към отделни стокови групи, включително енергийни ресурси.

Путин добави, че той и Лукашенко също са се договорили да създадат единна методология за хармонизиране на всички косвени данъци и да създадат орган, който да контролира тези процеси.

Беларус и Русия, ако е необходимо, могат незабавно да се сближат още повече във военно и политическо отношение. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Беларус и Русия все още не са решили всички проблемни въпроси на двустранните отношения, но основата за по-нататъшно движение напред е създадена, отбеляза Лукашенко.

Припомняме, че през септември двете държави провеждат и съвместно военно учение.