Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, изразиха в четвъртък резервите си относно проекторезолюция на САЩ, която ще подкрепи предложението на президента Джо Байдън за прекратяване на огъня между Израел и палестинските екстремисти "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Единственият арабски член на Съвета, Алжир, също сигнализира, че не е готов да подкрепи текста, казаха дипломати. Резолюцията се нуждае от най-малко девет гласа "за" и без вето от страна на САЩ, Франция, Великобритания, Китай или Русия, за да бъде приета.

Байдън изложи план от три етапа за прекратяване на огъня за ивицата Газа преди седмица, който той описа като израелска инициатива.

САЩ търсят международна подкрепа за плана, който "Хамас" все още проучва. Той разпространи проекторезолюция от една страница до 15-членния Съвет за сигурност на ООН в понеделник и преработена версия в сряда, и двете видяни от Ройтерс.

Настоящият проект приветства предложението за прекратяване на огъня като "приемливо" за Израел, призовава "Хамас" също да го приеме, както и настоява двете страни да изпълнят изцяло условията му без забавяне и без условия".

В него са изброени някои подробности от предложението - с "пълно и пълно прекратяване на огъня" в Ивицата Газа като част от първа фаза и "при съгласие на страните, постоянен край на военните действия" във втора фаза.

Коалиционните партньори на Бенямин Нетаняху подкрепят американския план за Газа

Коалиционните партньори на Бенямин Нетаняху подкрепят американския план за Газа

Партията обеща "пълна подкрепа" на предложението

Но някои членове на съвета повдигнаха въпросa дали Израел наистина е приел плана и настояват Съветът да се придържа към искането, направено през март, за незабавно прекратяване на огъня и безусловно освобождаване на всички заложници, казаха дипломати.

Русия предложи поправки към текста на САЩ, видени от "Ройтерс", които включват призив към "Хамас" и Израел да приемат предложението и изискване за незабавно, безусловно и постоянно прекратяване на огъня, спазвано от всички страни.

Москва също иска проектът да подчертае, че прекратяването на огъня от фаза едно ще остане в сила, докато продължават преговорите по фаза втора, отразявайки забележките, направени от Байдън миналата седмица.

В продължение на месеци преговарящи от САЩ, Египет и Катар се опитват да посредничат за прекратяване на огъня. "Хамас" твърди, че иска постоянен край на войната в ивицата Газа и изтегляне на Израел от анклава с 2,3 милиона души.

Израел отмъщава на "Хамас", който управлява Газа, за нападението на 7 октомври от неговите бойци.

Повече от 1200 души бяха убити и над 250 взети за заложници от Хамас на 7 октомври, според израелски данни. Смята се, че повече от 100 заложници остават в плен в Газа.

Израел започна въздушно, наземно и морско нападение срещу блокираната палестинска територия, убивайки повече от 36 000 палестинци, според здравните власти в Газа.

Байдън допуска, че Нетаняху удължава войната в Газа по политически причини

Байдън допуска, че Нетаняху удължава войната в Газа по политически причини

Той обаче се въздържа да обвини Израел във военни престъпления