Русия и САЩ подписаха споразумение, регулиращо операциите на въздушните сили на двете страни в Сирия, съобщават руски медии.

Споразумението има за цел предотвратяване на въздушни инциденти и предоставя възможност за по-гладко провеждане на операциите от бойните самолети на двете държави. Също така е заложена взаимопомощ в критични ситуации.

„Меморандумът за взаимно разбирателство между военните министерства на Русия и САЩ за предотвратяване на инциденти и предвиждане на полетите по време на операциите в Сирия" е приветстван като „позитивна стъпка" от руското военно министерство.

Документът има „важна практическа стойност. Регулира действията на бойните самолети и безпилотните самолети във въздушното пространство над Сирия. Меморандумът съдържа правила и ограничения, имащи за цел предотвратяване на инциденти между ВВС на САЩ и Русия", допълват от руското военно министерство.

След влизането му в сила двете страни ще поддържат постоянни канали за комуникация.

Според руското ведомство американските им колеги са обещали да запознаят другите държави от водената от САЩ коалиция с договореното, за да следват правилата.

Подписаният Меморандум „показва голям потенциал за сътрудничество между Русия и САЩ, включително в борбата срещу тероризма", допълва министерството.

Но ведомството предупреди, че документът е стриктно „военен и технически" и че не променя принципната позиция на Русия за Сирия.

Междувременно военното министерство съобщи, че руските Въздушно-космически сили са атакували 60 обекта на „Ислямска държава" и „Фронта ал Нусра" при 55 полета в Сирия през последните 24 часа, унищожавайки 19 командни центъра.

Военният говорител Игор Конашенков обяви, че за последните 24 часа са унищожени 2 склада за боеприпаси, завод за производство на експлозиви и муниции, 9 фортификационни съоръжения, 9 автомобила и 30 огневи точки.

Голяма терористична база с команден център и склад за муниции е бил унищожен в провинция Идлиб при атаките, стана ясно от думите на Конашенков.

Участвалите в мисията самолети Су-24М, Су-25СМ и Су-34 благополучно са се завърнали във военновъздушната база в Латакия, добави говорителят.

Последните руски удари са нанесени по „Ислямска държава" и „Фронта ал Нусра" в провинциите Хама, Латакия, Дамаск, Алепо, Идлиб и Деир ез Зор.