Русия заяви, че е в "спорадичен" контакт със Съединените щати по въпроси, свързани с ядрените оръжия, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че двете страни поддържат ограничен отворен канал за диалог, за да позволят "спешен обмен на съобщения" между двете най-големи ядрени сили в света.

Изявлението му идва дни, след като президентът Владимир Путин предупреди, че "не блъфира" относно готовността си да използва ядрени оръжия, ако Русия почувства, че териториалната й цялост е под заплаха.

"Има канали за диалог на нужното ниво, но те са много спорадични. Поне позволяват обмен на някои спешни съобщения относно позициите на другия", обясни Песков пред репортери.

Съливан: Предупредихме Кремъл да не посяга към ядреното копче

Съливан: Предупредихме Кремъл да не посяга към ядреното копче

За Русия ще има непредвидими последици

Миналата седмица Путин подчерта, че Москва е готова да използва ядрени оръжия, за да "защити Русия и нашия народ", и обяви военна мобилизация, която може значително да ескалира конфликта в Украйна, който продължава вече седми месец.

Вчера САЩ предупредиха Русия за "катастрофални последици", ако страната използва ядрено оръжие в Украйна.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан бе категоричен, че Съединените щати ще "отговорят решително", ако Русия прибегне до такива оръжия срещу своя съсед. Той не разкри повече подробности, но посочи, че Вашингтон лично е предупредил Москва "по-подробно какво точно би означавало това".

Готов ли е Путин да използва тактическо ядрено оръжие?!

Готов ли е Путин да използва тактическо ядрено оръжие?!

Русия разполага с около 2 000 тактически ядрени оръжия