Руският президент Дмитрий Медведев и японският премиер Наото Кан заявиха по време на среща в Йокохама, че двете страни ще се стремят към установяване на плавен диалог между двете страни във връзка с изострилия се наскоро териториален спор, съобщава РИА Новости.

Припомняме, японският посланик в Русия Масахуро Коно бе временно отзован за консултации, след острата реакция на Япония на визитата на руския президент Дмитрий Медведев на Курилите, които японците смятат за своя територия.

На 7 ноември той отново зае поста си в Москва.

Японските власти реагираха острото на това посещение на руския глава. Наото Кан изрази своето огорчение, а японското вътрешно министерство организира антируски протест, след като бе отзован и посланика.

Надявам се, че по време на тези преговори, както и на други контакти, ние ще възвърнем доверието в диалога между двете страни, заяви Медведев в началото на срещата.

Японският премиер Наото Кан от своя страна заяви, че неговата цел е развитието на приятелските отношения между Русия и Япония. "Надявам се, че днешната среща ще постави основите на един разумен диалог на базата на взаимно доверие", подчерта Наото Кан.

Президентът на Русия планирал посещението си на Курилите още през септември. Тогава японското външно министерство заяви, че подобни действия могат сериозно да увредят отношенията между двете страни.

Япония притежава 4 острова в южните части на Курилите - Итуруп, Кунашир, Шикотан, Хабомаи. Това разделение е според двустранен трактат за търговия по границите от 1855 година.

Москва обаче настоява за запазване на руски суверенитет над южните Курили, тъй като те са били част от територията на СССР, чийто приемник става Руската федерация.