Русия поиска от САЩ разясняване на отказа на американската делегация да подпише протокол за разрешение на полет на най-новия самолет за наблюдение Ту-214 ОН над територията на страните-участнички по Договора "Открито небе". Това съобщи ТАСС, позовавайки се на вестник "Красная звезда", който цитира началника на центъра по намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

"Ръководителят на американската делегация в нарушение на изискванията на Договора "Открито небе", без обяснение и представяне на каквито и да са причини отказа да подпише заключителния документ, основавайки се на директни указания от Вашингтон", подчерта Рижков.

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

Москва да спре да използва за шпионски цели полетите по програмата…

Той призова САЩ да се върнат в полето на Договора по открито небе и разяснения на ситуацията в съответствие с неговото положение. Той също потвърди привързаността на Русия към изпълнение на Договора като един от основните принципи на европейската сигурност.

По информация на руския вестник от 2 до 11 септември 2018 г. на авиобаза Кубинка имаше международно сертифициране на самолета за наблюдение Ту-214 ОН с цифрова камера руско производство OSDCAM4060. В мерпориятието участваха 72 експерта от 23 държави, които участват в Договора.

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Обвиненията на САЩ са необосновани, уверяват от Кремъл

Председателите на всички делегации, освен САЩ, потвърдиха пълното съответствие на самолета за наблюдение Ту-214 ОН спрямо изискванията и ограниченията на Договора. Те подписаха крайния протокол, който разрешава наблюдателните полети на самолета над териториите на страните-участнички по Договора "Открито небе".

Москва плаши САЩ с мерки по договора за „Открито небе”

Москва плаши САЩ с мерки по договора за „Открито небе”

Вчера стана ясно, че Вашингтон възнамерява да ограничи военните полети

Припомняме, Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН), позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки.

Договорът за установяване на режима Открито небе (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г., след ратифициране от всички страни по него.

Република България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.