Руското външно министерство обяви служител на българското посолство за персона нон грата в отговор на експулсирането на руски дипломат от София миналия месец в ход, осъден от Москва като неоправдан, съобщиха руските медии.

Министерството съобщи в изявление, че е уведомило българския посланик Атанас Кръстин за решението на ведомството.

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

6-ма руски граждани пребивавали на територията на България около датите на взривовете

"На 26 май българският посланик Атанас Кръстин беше поканен в министерството на външните работи на Русия, където му беше връчена нота от министерството за обявяването за персона нон грата на служител на посолството на България в Русия", се казва в документа, като се допълнва: "Тази мярка е отговор на необоснованото решение, взето през април от българската страна да обяви дипломат от посолството на Русия в София за персона нон грата."

На 29 април българското външно министерство обяви решение за експулсиране на руски дипломат от страната. Ден преди това българските власти съобщиха, че прокуратурата на страната подозира шестима руснаци в участие в експлозии между 2011 и 2020 г. във военни складове, където се съхраняват продукти на компанията ЕМКО, предназначени за износ в Грузия и Украйна, както и в опит за отравяне на ръководителя на ЕМКО Емилиян Гебрев.

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

"Страхотно е, че не казват, че сме убили ерцхерцог Фердинанд"