Външното министерство на Русия е решило да изгони двама дипломати на Швеция от страната в отговор на отказа на скандинавската страна да предостави дипломатически визи на няколко служители на руското посолство, съобщават шведски медии, цитирайки говорителя на шведското външно министерство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви по-рано по време на пресконференция, че действията на Москва представляват ответна мярка.

Коментирайки експулсирането, Захарова подчертала, че действията на руските власти били "отговор" на решението на шведското външно министерство.

По-рано роденият в Русия Егор Путилов, разследващ шведски журналист, работещ в алтернативни медии, е бил обявен за "риск за сигурността" и му е била отнета журналистическата акредитация в шведския парламент.

Допълва се, че през февруари е бил арестуван швед в ресторант в центъра на Стокхолм, заподозрян в шпионаж срещу кралството в полза на Русия. Той обядвал с руски дипломат, който скоро след това напуснал Швеция. След това Русия подала молба за визи за нови нейни дипломати, но получила отказ. 

45-годишният швед, който е бил освободен на 29 март, е заподозрян в "незаконни разузнавателни дейности срещу Швеция" през 2017 г. Според шведската полиция за сигурност СЕПО "той е бил вербуван от агент на руското разузнаване, работещ под дипломатическо покритие". Ако вината на мъжа бъде доказана, той може да бъде осъден на до 4 години затвор.

Заподозреният отрича вината си. Работи в Швеция в областта на високите технологии с информация, която според СЕПО е от интерес за чуждестранни разузнавания. Според местните медии заподозреният е роден в кралството и е гражданин на Швеция. Мъжът има собствена компания, занимава се с наука.