Русия поиска освобождаването на заложниците, държани в Газа, съобщава "Ройтерс".

По информация на руското външно министерство заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов е провел телефонни разговори днес и в неделя с "Хамас" и други палестински фракции.

Новината идва след поредица от срещи и разговори между президента Владимир Путин и лидери от Близкия изток през изминалата седмица.

Руското МВнР посочи, че акцент в разговорите на Богданов са били военната и хуманитарната ситуация в Газа, където Русия "потвърди своята принципна позиция за необходимостта от прекратяване на военните действия и спешно разрешаване на всички възникнали хуманитарни проблеми, включително освобождаването на заложници".

"Хамас" няма да пусне повече заложници, ако Израел не изпълни исканията

"Хамас" няма да пусне повече заложници, ако Израел не изпълни исканията

Обвини Израел във фашизъм и Холокост срещу палестинците

От изявлението на ведомството не става ясно дали Русия иска освобождаването на всички заложници, задържани от "Хамас" по време на нападението на 7 октомври в Южен Израел, или само на руските граждани сред тях.

Зам.-министърът е разговарял с високопоставени фигури в Организацията за освобождение на Палестина (ООП), Палестинския демократичен съюз, Народния фронт за освобождение на Палестина и "Хамас".

Богданов е подчертал необходимостта от възстановяване на палестинското единство "в рамките на ООП" и е потвърдил подкрепата на Москва за палестинска държава, която да съществува съвместно с Израел.

Вчера Русия призова международна мониторингова мисия да отиде в Газа, за да оцени хуманитарната ситуация.

Външният министър Сергей Лавров заяви, че Москва категорично осъжда нападението на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври, но е неприемливо Израел да използва това като оправдание за "колективното наказание на милиони палестинци с безразборен обстрел".

Анализаторите твърдят, че войната в Газа се е оказала полезна за Русия, отвличайки вниманието на света от нейната инвазия в Украйна и правейки по-трудно Киев да се съревновава за вниманието и военната помощ на Вашингтон.

"Хамас" търси десетки заложници, държани от други групи в Газа, за да ги освободи

"Хамас" търси десетки заложници, държани от други групи в Газа, за да ги освободи

Групировката се опитва да удължи примирието с Израел

Освен това Путин използва ситуацията като възможност да критикува провалите на американската дипломация в Близкия изток и да повиши профила на самата Русия като регионален играч с връзки с всички основни актьори.

През последната седмица руският лидер засили собствените си контакти, въпреки че целта на последната му поредица от дипломатически прояви остава неясна.

Той разговаря с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в събота и с израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя, след като миналата седмица се срещна с лидерите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Иран.