Русия изпрати на Таджикистан 12 бронирани превозни средства и внушително количество военно оборудване. Това съобщи руското военно министерство, като Москва се опитва да подкрепя своята съюзничка от Централна Азия, която е съсед с Афганистан, информира "Ройтерс".

Москва проведе военни учения в Таджикистан и разшири съоръженията във военната си база там, най-голямата в чужда държава, след изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан и светкавичното превземане на властта от талибаните.

Русия укрепи военната си база в Таджикистан, докато следи дейността на талибаните в Афганистан

Русия укрепи военната си база в Таджикистан, докато следи дейността на талибаните в Афганистан

Няколко противотанкови системи "Корнет" бяха разположени в бившата съветска република

Русия е притеснена от потенциала за последствия в по-широкия регион и възможността ислямистки екстремисти да проникнат в Централна Азия, която Москва разглежда като свой южен отбранителен буфер.

"На фона на нарастващата нестабилност в близост до южната граница на Таджикистан, ние работим заедно, за да гарантираме сигурността на нашите държави", отбеляза генерал-майор Евгений Циндяйкин в изявление на руското военно ведомство.

Прехвърлянето на техника, която включва също бойно оборудване, както и защитно оборудване, ще модернизира и значително ще увеличи военните способности на Таджикистан, увериха руските военни.

Границата на Таджикистан с Афганистан се простира на 1 344 км, като голяма част от нея е планинска и е трудна за охраняване.

Таджикистан се тревожи от завръщането на талибаните

Таджикистан се тревожи от завръщането на талибаните

Проникването на ислямистки бойци може разклати авторитарните режими