Русия е изтеглила около 30 самолета от Сирия, включително всички свои щурмови самолети Су-25, разположени в раздираната от война страна. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на руското военно министерство.

Междувременно от руското военно министерство обявиха, че подемът в насилието, извършвано от терористичната групировка „Фронт ал Нусра”, е осуетил плановете за простирането на примирието до сирийския град Алепо предишния ден.

Руският външен министър Сергей Лавров предположи във вторник след среща с пратеника на ООН за Сирия Стефан де Мистура, че споразумението, включващо разпростирането на примирието включително и в Алепо, било близо, посочвайки, че руските и американските военни могат да обявят решение „в следващите часове”.

Но такова местно примирие, известно също като „режим на тишина”, не се материализира.

В резултат на атаките на „Фронта ал Нусра” в квартал Аз Загра и тежък обстрел с ракетни системи Hellfire на други жилищни райони, които причиниха множество жертви сред цивилното население, въвеждането на „режима на тишина" в Алепо беше прекъснато”, посочи говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков.