Външното министерство на Русия обяви, че ударът по сирийската военновъздушна база, извършен от Израел, е влошил стабилността в разкъсаната от война страна, съобщава "Ройтерс".

Говорителката на ведомството Мария Захарова предупреди също, че светът трябва сериозно да се замисли за евентуалните последици от заплахите срещу Сирия. "Всяка атака срещу Сирия би била "безразсъдна", изтъкна Захарова.

Тя също постави под въпрос докладите на Световната здравна организация (СЗО), че 500 души са пострадали при химическата атака в Дума. Говорителката настоя СЗО да покаже безпристрастност.

Иран заплаши Израел заради удара в Сирия

Иран заплаши Израел заради удара в Сирия

"Престъплението на Израел няма да остане без отговор"

Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаряха снощи, като Путин призова Израел да не предприема действия в Сирия и да застрашава нейната сигурност.

Израелските власти потвърдиха, че разговорът се е състоял и че Нетаняху е казал Путин, че Израел няма да позволи на Иран да установи военно присъствие в Сирия.

Също вчера, след телефонния разговор, Нетаняху заплаши Иран. "Имам съобщение за лидерите на Иран: Не изпробвайте решимостта на Израел", подчерта израелският премиер.

Израел към Путин: Без Иран в Сирия

Израел към Путин: Без Иран в Сирия

Напрежение в Близкия изток

Той се обърна и към иранския народ: "Режимът ви репресира и когато този режим изчезне от лицето на земята, тогава нашите два народа ще могат да живеят заедно."

Нетаняху също така осъди сирийския режим и неотдавнашната химическа атака в Сирия, посочвайки, че "убийственото зло, срещу което не се противодейства, се разпространява бързо".

Израел е в повишена бойна готовност за всякакъв ответен удар от страна на Иран след пряката заплаха на Техеран във вторник, както и заради евентуален удар на САЩ срещу режима на Асад в отговор на химическата атака в бунтовническия анклав Дума.

Американският президент написа в "Туитър", че американската атака срещу Сирия "може да бъде много скоро или не толкова скоро", като по думите му той никога не е казвал кога ще бъде извършено нападението.

Тръмп: Ударът срещу Сирия може да е скоро или не толкова скоро

Тръмп: Ударът срещу Сирия може да е скоро или не толкова скоро

Тръмп за пореден път използва социалната мрежа "Туитър"