Граждани на САЩ, Канада и Полша са сред ликвидираните наемници в района на Брянска област. Това е съобщил в понеделник пред ТАСС официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Според правоохранителните органи сред неутрализираните наемници в Брянска област има граждани на САЩ, Полша и Канада, това са предварителни данни, които ще бъдат допълвани", посочи дипломатът.

По-рано Центърът за връзки с обществеността на ФСБ съобщи, че четирима души са били убити при опит за нахлуване в Брянска област на 27 октомври. Според разузнаването убитите членове на диверсионната група предполагаемо са чуждестранни наемници.

Русия предупреждавала САЩ за чуждите наемници в Курска област

Русия предупреждавала САЩ за чуждите наемници в Курска област

"Това се прави непрекъснато и по различни линии и на всички нива, на които се осъществяват такива контакти", каза Рябков

Русия по различни начини изтъква на САЩ недопустимостта на участието на американски наемници в нападения на руска територия. Това заяви в началото на септември заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

"Това се прави непрекъснато и по различни линии и на всички нива, на които се осъществяват такива контакти", каза зам.-министърът.

Захарова отбеляза на брифинг, че чуждестранни наемници активно участват в атаката срещу Курска област.

Дипломатът добави, че "американски наемници демонстративно публикуваха в интернет снимка на позицията на минометен екипаж на украинските въоръжени сили до детска площадка в района на Курск".

Тогава Франция отрече за свои наемници във войната. 

Масираната атака на украинските въоръжени сили срещу района на Курск започна на 6 август.

Русия ликвидирала немски и полски наемници в Курска област

Русия ликвидирала немски и полски наемници в Курска област

За това съобщиха чеченските бойци от "Ахмат"

Междувременно, Брянска област и други региони на Русия бяха подложени тази нощ на украински ракетен обстрел.