Русия по различни начини изтъква на САЩ недопустимостта на участието на американски наемници в нападения на руска територия. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Това се прави непрекъснато и по различни линии и на всички нива, на които се осъществяват такива контакти", каза зам.-министърът, отговаряйки на въпрос по темата.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза на брифинг, че чуждестранни наемници активно участват в атаката срещу Курска област.

Дипломатът добави, че "американски наемници демонстративно публикуваха в интернет снимка на позицията на минометен екипаж на украинските въоръжени сили до детска площадка в района на Курск".

Русия ликвидирала немски и полски наемници в Курска област

Русия ликвидирала немски и полски наемници в Курска област

За това съобщиха чеченските бойци от "Ахмат"

Припомняме, че масираната атака на украинските въоръжени сили срещу района на Курск започна на 6 август.

В региона е в сила федерален режим на извънредно положение и многократно е обявявана ракетна заплаха. Жителите на граничните райони са евакуирани в безопасни зони.

По данни на Министерството на извънредните ситуации има 197 центъра за временно настаняване в 28 области на страната. В тях има повече от 11 500 души, включително над 3 500 деца.

Според руското министерство на отбраната от началото на бойните действия в посока Курск Киев е загубил повече от 8,2 хиляди военнослужещи и 76 танка. Операцията по унищожаване на подразделенията на украинските въоръжени сили продължава.

За отбрана на Курска област Москва разчита на доброволци

За отбрана на Курска област Москва разчита на доброволци

Основна цел на руската армия остава Покровск