Руската федерация няма да може да привлече доброволно в редиците на своята армия още 300 000 или 400 000 души. За руските власти обаче ще бъде трудно дори да мобилизират насила такъв брой хора. Това заяви руският опозиционен политик Дмитрий Гудков в ефира на телевизионния канал "СВОБОДА".

"Струва ми се, че вече са набрали всички доброволци. Министерството на отбраната съобщи, че или 12 000, или 15 000 души са дошли доброволно във военните комисии за 140 милиона, а останалите са на дневен ред. 10 години затвор. До Между другото, в Русия вече има такива случаи", подчерта той.

Според него руснаците вече знаят как да напуснат страната, как да живеят без разрешително за пребиваване или да работят дистанционно.

"Във всеки случай това създава сериозни проблеми преди 2024 г., когато са насрочени т.нар. президентски избори. Разбира се, избори няма да има, но ще бъде време на политическа турбуленция. Колкото по-недоволни, толкова по-трудно ще бъде за Путин да мине този период от време", каза опозиционерът.

С указ Путин привика в армията 147 000 новобранци между 18 и 27 години

С указ Путин привика в армията 147 000 новобранци между 18 и 27 години

Картаполов, ръководител на комисията по отбрана, утвърждава, че новобранците няма да бъдат изпращани в Украйна

Припомняме, че в четвъртък руският президент Владимир Путин подписа указ за военна служба на още 147 000 мъже.

Мъжете на възраст между 18 и 27 години, които не са в резерва на армията и "подлежат на наборна служба", ще бъдат назначени между 1 април и 15 юли. Путин също така инструктира армията да уволнява войници, "чийто срок на военна служба е изтекъл".

Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия, утвърждава, че новобранците няма да бъдат изпращани в Украйна.

Процесът на набор в Русия се основава на лотарийна система. Допустимите лица ще бъдат избрани на случаен принцип и ще трябва да служат 12 месеца. Наборниците могат също да бъдат изпратени да служат в други части на страната, включително нестабилния регион на Северен Кавказ, където руските военни сили в момента участват в продължаващи конфликти.

В допълнение към задължителната военна служба в Русия има и договорна система, която позволява на хората да участват доброволно за военна служба.

Пролетната наборна служба е ежегодно събитие в Русия и има за цел да поддържа числеността и готовността на въоръжените сили на страната. На наборната служба се гледа и като на патриотичен дълг от много руснаци, които вярват, че службата в армията е важна част от националната идентичност.

По-рано този месец Картаполов внесе законопроект, който предлага увеличаване на възрастовата група за наборна служба до мъже на възраст 21-30 години. Ако бъде приет, законът ще влезе в сила в началото на 2024 г.

ISW: Путин хвърля опитни елитни части от "Вагнер" срещу Авдеевка

ISW: Путин хвърля опитни елитни части от "Вагнер" срещу Авдеевка

Руски блогъри спекулират с нови уволнения на висши военни