Русия нарече украинската революция от 2014 г. "спонсориран от чужбина преврат", който е определил настоящата прозападна политическа позиция на Украйна, съобщават ТАСС и "Ройтерс".

В изказване по повод 10-ата годишнина от началото на масовите протести в Киев, които завършиха със свалянето на тогавашния президент Виктор Янукович, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Наричаме го "майдан", но всъщност това беше преврат, насилствен преврат, спонсориран от чужбина".

Трябва да наричаме нещата с истинските им имена, подчерта той.

Путин чете историята: САЩ организираха въоръжен преврат в Украйна през 2014 г.

Путин чете историята: САЩ организираха въоръжен преврат в Украйна през 2014 г.

Много страни били изправени пред изкуствен избор - да бъдат или със Запада, или с Русия

"Фактът, че той е бил спонсориран от чужбина, се признава пряко и косвено от представители на чужди държави. Това не е тайна за никого", допълни Песков.

По негови думи заради това сега имало такава предразположеност на режима в Киев.

На днешната дата през 2013 г. тогавашното украинско правителство обяви спирането на подписването на споразумението за присъединяване към ЕС. В отговор опозицията на Върховната Рада блокира работата на парламента и започна дългосрочен митинг на Площада на независимостта в центъра на Киев.

По време на тримесечната конфронтация, станала известна като Евромайдан, националистите издигнаха палатков град в центъра на Киев и създадоха въоръжени групи, които влязоха в сблъсъци със служителите на реда.

Зеленски: Русия има план за преврат в Украйна

Зеленски: Русия има план за преврат в Украйна

Москва се опитва да разедини украинското общество и да всее хаос в страната

Руското посолство у нас също реагира на годишнината от Майдана. В пост във фейсбук се дава коментар на датата, като се определят събитията в Киев като "антиконституционна смяна на властта" и идване на власт на "неонацистка клика", последвана от "въоръжена операция на властта срещу собствените си граждани". Протестите на украинците заради отказа на тогавашните управници в лицето на президента Виктор Янукович от споразумението за интеграция с ЕС се описва като придружени от "забрана на руския език, убийства на журналисти, цензура на медиите, събаряне на паметници, затваряне на музеи и пропаганда на нацизма".

Всичко случило се в Киев се тълкува на общото поле на конфронтацията между Запада и Русия (дори не Изтока, бел.ред.), пряко следствие от историческата конфронтация на Запада срещу Русия и стремеж да се унищожи Русия като "самостоятелна държава от политическата карта на света".

От там се прави извода и че Украйна е "само инструмент в ръцете на нашите врагове" и "плацдарм" за нанасяне на шети на Русия.

"Всякакви опити на западняците да представят настоящата криза като двустранен конфликт между Русия и Украйна са лицемерни и не съответстват на действителността", е заклинанието с което завършва коментара си руското посолство на днешния ден.