Опитът на редица западни медии да забравят едни факти и да съчетаят други, крещейки само: "увеличение на военното присъствие на Русия в Сирия", е не повече от примитивна пропагандна "мисирка", съобщи Игор Конашенков - представител на военното министерство на Русия пред ТАСС.

Русия променя състава на военните си сили в Сирия

Русия променя състава на военните си сили в Сирия

Първите шест бомбардировача Су-24 вече са били изтеглени

Той напомни, че от 6 януари в Североморск се връща към Русия корабния самолетоносач от ударната група на Северния флот в състава на който е крайслера "Адмирал Кузнецов" и над 40 машини от корабната авиация.

Първите шест бомбардировача Су-24 са прехвърлени от сирийската авиобаза Хмеймим на територията на Русия в рамките на съкращаване на представителите на Руските въоръжени сили в Сирия, съобщи ТАСС, позовавайки се на Конашенков.

САЩ обвиняват летци на Русия в опасни маневри в небето над Сирия

САЩ обвиняват летци на Русия в опасни маневри в небето над Сирия

Това пише американският вестник "Уолстрийт джърнъл"

Четири щурмови самолета Су-25 са пристигнали в авиобазата, за която съобщи по-рано американската телевизия FoxNews. Те бяха прехвърлени тук в рамките на планова ротация, поясни Конашенков.

"В рамките на планова ротация на авиотехниците в състава на руската авиогрупа на военновъздушната база Хмеймим наскоро пристигнаха четири руски щурмови Су-25. Те са оборудвани със съвременни навигационни системи и прицелни комплекси.

Русия започна да намалява военното си присъствие в Сирия след влязлото в сила от 30 декември м.г. примирие, чиито гаранти са Москва и Анкра. Към режима за прекратяване на огъня се присъединиха сирийските власти и няколко групировки на въоръжената опозиция, при което примирието не бе прието от терористичната групировка "Ислямска държава" и "Джебхат Фатх аш-Шам" - бившата "Джебхат ан-Нусра".