Изявленията на САЩ за готовността им да разположат хиперзвукови ракети в Европа за сдържане на Русия са цинични. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Новости".

Тя подчерта, че тези намерения на Вашингтон създавали предпоставки за нова ракетна криза.

"Думите за разполагането на американско ракетно въоръжение в Европа звучат особено цинично на фона на изявлението на президента на Русия, в което той не само потвърди придържането на страната ни към мораториума върху разполагането на наземни ракети със среден и по-малък обсег в европейския регион, но също така предложи на страните от НАТО, съответно САЩ, редица практически идеи за мерки за взаимна проверка за справяне със съществуващите проблеми", подчерта Захарова. 

САЩ  обявиха готовност да разположат балистични ракети в Европа за сдържане на Русия

САЩ обявиха готовност да разположат балистични ракети в Европа за сдържане на Русия

"Ще разположим такива ракети, ако е необходимо"

Отчитайки изявленията, които Вашингтон си позволява, говорителката на руското външно ведомство посъветва политическия елит на САЩ "да сдържа не Русия, а себе си".

Захарова подчерта, че разполагането на забранени по-рано ракети щяло да бъде изключително рискована и дестабилизираща стъпка, като призова за внимателно проучване и конструктивен отговор на руската инициатива.

Вчера съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Робърт О'Брайън заяви, че САЩ разработват хиперзвукови оръжия, системи за доставка на балистични ракети и ще разположат "същото въоръжение, ако е необходимо, в Европа за сдържането на Русия".

На фона на оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова по собствена воля да не разполага ракети 9M729 в ​​европейската част на страната, но при условие на взаимни стъпки от страна на НАТО. 

Путин: Русия е готова да се откаже от разполагането на ракети 9M729 в ​​европейската част

Путин: Русия е готова да се откаже от разполагането на ракети 9M729 в ​​европейската част

При условие на взаимни стъпки от страните от НАТО