САЩ ще бъдат готови да разположат ракети със среден и по-малък обсег в Европа, ако е необходимо за сдържането на Русия. Това обяви съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О'Брайън, говорейки в Института "Хъдсън" във Вашингтон.

"Ще разположим такива ракети, ако е необходимо, в Европа, за да сдържаме Русия", изтъкна той, цитиран от ТАСС.

Все още не сме близо до сделка със САЩ за Нов СТАРТ, обяви Москва

Все още не сме близо до сделка със САЩ за Нов СТАРТ, обяви Москва

Двете страни изглежда доближиха позициите си тази седмица

По думите му Русия и САЩ ще удължат с една година Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (Нов СТАРТ), ако успеят да разрешат въпроси, свързани с мерките за проверка.

"Направихме предложение на руснаците. И ми се струва, че има напредък на този фронт. Ходих (наскоро) в Женева, срещнах се с моя колега генерал Патрушев (секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, б. р.). Имахме с него много делова среща", отбеляза съветникът на американския държавен глава, коментирайки преговорите за по-нататъшната съдба на Нов СТАРТ.

САЩ поискаха незабавна среща с Русия за удължаване на Нов СТАРТ

САЩ поискаха незабавна среща с Русия за удължаване на Нов СТАРТ

Ние приветстваме готовността на Руската Федерация за постигане на напредък по въпроса

"Предложихме удължаване на Нов СТАРТ с една година. В същото време и двете страни - Русия и САЩ - се съгласиха да поставят лимит за производството на оръжия през тази година, за да проверят дали това ни дава време да договорим нова, наистина забележителна дългосрочна сделка по контрола над въоръженията с руснаците. Смятам, че се приближаваме към това. Разработваме процедура за проверка за този едногодишен период. Ако успеем да разрешим проблемите с проверката, тогава мисля, че можем да стигнем до сделка. Просто трябва да видим колко сериозно руснаците се отнасят към контрола на въоръженията", коментира Робърт О'Брайън.

Нов СТАРТ: Русия предложи на САЩ замразяване на броя на ядрените глави за 1 г.

Нов СТАРТ: Русия предложи на САЩ замразяване на броя на ядрените глави за 1 г.

Миналата седмица САЩ отхвърлиха руско предложение за безусловно удължаване