Русия на международната сцена непрекъснато ще апелира за необходимостта от прозрачно разследване на саботажа на Северен поток. Това заяви говорителят на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Ще изчакаме резултатите от разследването. То не е приключило, то продължава, изтъкна дипломатът.

Според Захарова взривовете на "Северен поток 1 и 2" са били от полза за Вашингтон при управлението на президента на САЩ Джо Байдън. Тя изтъкна, че американският президент е дал заявки тръбопроводите да бъдат унищожени няколко месеца преди взрива им.

Говорителят на руското външно министерство подчерта, че Руската федерация във външната политика и други направления преди налагането на санкциите е била постигнала фантастични резултати със страните от ЕС и е имала реална икономическа, както и енергийна интеграция.

Захарова отбеляза, че САЩ не са се примирили с подобни отношения между Руската федерация и ЕС, както и с развитието на връзките в евразийското пространство, и са предприели радикални мерки.

Припомняме, че експлозии през септември 2022 г. повредиха тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". 

През февруари 2024 г. Шведската прокуратура прекрати по-нататъшното разследване на експлозиите на газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Малко по-късно същото стори и Дания.

Русия иска заседание на СС на ООН за "Северен поток"

Русия иска заседание на СС на ООН за "Северен поток"

Обвинява Дания и Швеция, че са прекратили разследване, за да отстранят главния и очевиден заподозрян