Руската интервенция в Сирия не се развива много добре и това подтиква Москва към търсене на политически преход в близкоизточната страна. Това заяви Антъни Блинкън, заместникът на държавния секретар на САЩ Джон Кери, пред телевизия France 24.

„Те не могат да победят в Сирия. Вероятно те могат да предотвратят загуба за Асад, но те не могат да спечелят", каза Блинкън по отношение на Русия след разговори за Сирия в Париж.

По думите му руските действия за подкрепа на режима не вървят като цяло много добре, „те постигнаха много малък напредък, въпреки яростните въздушни атаки".

Русия сега е принудена да насочи Асад и режима към преход. Има разбиране сред всички страни, че няма военно решение за Сирия, това разбиране започва да се приема и от Русия, поясни той.

Според него Русия не може да си позволи да бъде дискредитирана в Сирия, „не може да си позволи да отблъсне почти целия мюсюлмански (сунитски) свят".

По отношение на Иран американският дипломат каза: „Трудно е да се представи решение за сирийската криза без участието на Иран". Блинкън поясни, че Иран ще трябва да вземе участие в разговорите за бъдещето на Сирия по един или друг начин.