Русия заяви, че нищо ужасно няма да се случи, ако Съединените щати и техните съюзници успеят да изхвърлят Русия от Групата на двадесетте големи икономики (Г-20), тъй като много от членовете й така или иначе са в икономическа война с Москва, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира изказванията на американския президент Джо Байдън, който каза, че подкрепя Русия да бъде изключена от Г-20, след като тя изпрати десетки хиляди войници в Украйна.

Форматът на Г-20 е важен, но при сегашните обстоятелства, когато повечето от участниците са в състояние на икономическа война с нас, нищо ужасно няма да се случи, отбеляза Песков относно евентуалното изгонване на Русия.

Китай: Никой няма право да гони Русия от Г-20

Китай: Никой няма право да гони Русия от Г-20

За Пекин Русия е важна страна член на групата на големите икономики

По негови думи Песков светът е много по-разнообразен от Съединените щати и Европа. Той прогнозира, че усилията на САЩ да изолират Москва, които според него досега са били само частично ефективни, ще се провалят.

Песков заяви, че някои страни предприемат по-трезв подход към Русия и не горят мостове с нея. Той увери, че Москва ще изгради нови политически посоки във всички области.

Песков заяви, че твърденията на САЩ за това, че Русия вероятно използва химическо оръжие в Украйна, е тактика за отклоняване на вниманието от неудобните въпроси за Вашингтон.

Той обяви, че военните ще представят предложения на президента Владимир Путин как Русия трябва да укрепи отбраната си в отговор на засилването на НАТО по източния си фланг.

Байдън иска Русия да не е в Г-20

Байдън иска Русия да не е в Г-20

Причината е войната в Украйна