В пограничните райони между Русия и Финландия в момента няма струпвания на бежанци. Това заяви в понеделник ръководителят на Карелия Артур Парфенчиков, цитиран от "Интерфакс".

Предишната вечер е имало струпване на мигранти на международния ГКПП "Лютя", написа той в понеделник в своя канал в Telegram.

Според Парфенчиков мигранти, чиито паспорти са били проверявани с нарушения, са задържани от служители на МВР.

"Бих искал да отбележа, че всички власти и правоприлагащи органи в Карелия проведоха координирана и бърза работа. Ние продължаваме да държим ситуацията под контрол. Въпреки че, разбира се, е много трудно да се обясни разумно позицията на нашите западни съседи, които създават подобни ситуации, като нарушават собствените си правила на миграционната политика." , - добави ръководителят на републиката.

По-рано в понеделник Министерството на извънредните ситуации на Карелия съобщи на Интерфакс, че топлинният пункт по границата с Финландия на международния контролно-пропускателен пункт Лютя/Вартиус е бил закрит.

"Защото вчера всички мигранти бяха отведени с автобуси оттам", отбелязаха от ведомството.

Както се съобщава с позоваване на агенция PAP, от финландскска страна е започнало изграждането на допълнителни защитни бариери. Огради и други бариери се издигат с помощта на военна тежка техника, багери и кранове, за да предпазят граничния контролно-пропускателен пункт от неконтролиран наплив от имигранти.

Финландия пред затваряне на още пунктове по границата с Русия

Финландия пред затваряне на още пунктове по границата с Русия

Страната се бори с мигрантски натиск

Припомняме, че Финландия затвори няколко контролно-пропускателни пункта на границата с Русия.

Министър-председателят на Финландия Петери Орпо предупреди в понеделник, че страната може да се наложи да предприеме допълнителни действия по границата си с Русия. 

"Ситуацията напредна в лоша посока, каза той по време на посещение на граничния пункт Вартиус в източна централна Финландия. Ако няма промяна, ще предприемем още мерки и ако трябва бързо. Посланието е ясно, че ние не приемаме това поведение.

Той не изключи затварянето на още гранични пунктове по 1340-километровата финландско-руска граница.

Финландия, която се присъедини към НАТО тази година в отговор на войната в Украйна, обвини Москва, че пропуска мигранти от Близкия изток и Африка без валидни документи за пътуване до финландската граница. Правителството затвори граничните пунктове в Югоизточна Финландия миналата седмица, но се съобщава за нови пристигащи мигранти на граничните контролно-пропускателни пунктове по-далеч на север.

500 търсещи убежище са пристигнали във Финландия през ноември, което е значително повече от нормалното.

Междувременно руското външно министерство заяви, че решението за затваряне на граничните пунктове ще "влоши" руско-финландските отношения и разкритикува като "претекст" твърдението на Финландия, че Русия е помагала на мигранти без документи да преминат границата. В изявление на външното министерство се казва, че решението "нарушава правата и интересите на десетки хиляди граждани на нашите страни".

Финландия: Депортирането на мигранти е станало невъзможно

Финландия: Депортирането на мигранти е станало невъзможно

Президентът на Финландия призова за общоевропейско решение за справяне с миграцията

Страните от Европейския съюз (ЕС) и НАТО, граничещи с Русия и Беларус, обвиниха, че умишлено се насочват мигранти към граничните зони като вид "хибридна война".

Кремъл отрече да изпраща мигранти и заяви в понеделник, че решението на Финландия да затвори граничните пунктове отразява възприемането на антируска позиция от Хелзинки.

Президентът на Финландия Саули Ниинисто каза в понеделник, че е станало невъзможно да се връщат лица, търсещи убежище, които не отговарят на критериите за закрила, и че това трябва да се вземе предвид, когато се определят политиките.