През изминалата година Русия разбра, че решението ѝ да напусне Съвета на Европа е правилно и няма да се върне в тази организация в бъдеще. Това заяви Николай Кобринец, директор на департамента за общоевропейско сътрудничество на руското външно министерство, съобщава ТАСС.

"Изминалата година ни доказа, че направихме правилния избор (да напуснем Съвета на Европа). Нашият "развод" със Страсбург не е прищявка, а добре обмислено решение, което назряваше в продължение на няколко години. Днешният Съвет на Европа далеч не е това, което беше през 1996 г. Двойните стандарти, лицемерието и русофобията вече са негови отличителни черти. Ясно е, че с такъв Съвет на Европа пътищата ни се разделиха", подчерта руският дипломат.

По думи на Кобринец обединителните принципи и демократичните идеали, провъзгласени от Хартата на Съвета на Европа, са "пожертвани за интересите на блока".

Изключиха Русия от Съвета на Европа

Изключиха Русия от Съвета на Европа

Знак на солидарност с Украйна

Според него Западът е превърнал организацията в свой идеологически придатък и я използва, за да "наложи своите съмнителни "прогресивни" ценности" на Русия и да окаже натиск върху нейните правителство и народ.

"Страницата е обърната. Няма за какво да съжаляваме", лаконичен бе Кобринец.

Той заяви, че Русия няма да опетни 26-годишната си история като член на Съвета на Европа.

"Имаше много полезни неща, особено за развитието на руското законодателство. Но тази глава вече е затворена", обобщи руският дипломат.

Русия напусна Съвета на Европа през март миналата година. Според руското външно министерство страните от НАТО и Европейския съюз, които злоупотребяват с абсолютното си мнозинство в Комитета на министрите на Съвета на Европа, продължават да следват "курс към разрушаването на Съвета на Европа и общото хуманитарно и правно пространство в Европа".

Те "упорито превръщат тази организация в инструмент на антируска политика, като отказват да участват в равноправен диалог и отхвърлят всички принципи, които служат като основа за тази общоевропейска структура", допълват от ведомството.

Съветът на Европа изключи Русия от Органа за правата на човека

Съветът на Европа изключи Русия от Органа за правата на човека

В началото на седмицата парламентарното събрание на групата вече инициира процеса на експулсиране и единодушно подкрепи Русия да бъде изгонена