Съветът на Европа изключи Русия от най-важния орган за правата на човека на континента в безпрецедентен ход във връзка с нахлуването и войната на Москва в Украйна, информира Асошиейтед прес.

Комитетът на министрите на организацията от 47 държави обяви в изявление, че "Руската федерация престава да бъде член на Съвета на Европа от днес, след 26 години членство.

В началото на седмицата парламентарното събрание на групата вече инициира процеса на експулсиране и единодушно подкрепи Русия да бъде изгонена.

Руският външен министър Сергей Лавров настоя в сряда, че независимо от това Русия би напуснала органа. В интервю за руската телевизия RBK той обвини страните от НАТО и ЕС, че "злоупотребяват с мнозинството си в съвета, като в крайна сметка го превръщат в инструмент за антируска политика". Украйна също е член на Съвета на Европа.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства решението, като туитира, че "няма място за Русия в европейските органи, тъй като тя води варварска агресивна война срещу Украйна и извършва множество военни престъпления.

Не беше ясно каква е степента на подкрепа за експулсирането, тъй като Комитетът на министрите постигна "консенсус" при закрити врати, което направи невъзможно пълното разпределение на гласовете.

Меглена Кунева: Прекратено е членството на Русия в Съвета на Европа

Меглена Кунева: Прекратено е членството на Русия в Съвета на Европа

По думите й това е много сериозно предупреждение