Русия е готова да развива сътрудничеството си с Афганистан в различни сфери, както и да оказва цялостна подкрепа за развитието на страната след изтеглянето на войските на НАТО от там през 2014 година. Това е заявил руският президент Дмитрий Медведев след срещата си с Хамид Карзай, пише електронното издание Нюз.Ру.

Медведев е изтъкнал, че Афганистан в крайна сметка може да обезпечи своята сигурност и независимостта на своята държава със собствени сили.

Ние много внимателно следим какво се случва в Афганистан, действията на международните сили, на американците и желаем успех на мисията, защото това е в интерес на афганистанския народи и международната общност, е изтъкнал руският президент.

Афганистанските депутати „на нож” с Карзай
Още...

Той посочи, че Русия е взела решение международните сили да могат да преминават транзитно през територията й. За грешките на западните войски в Афганистан Медведев каза, че не греши този, който нищо не върши. Той посочи, че що се отнася до стратегическите грешки на коалиционните сили, такъв анализ още не е направен.

Карзай от своя страна е изтъкнал, че Москва и Кабул ще си сътрудничат тясно в подготовката на афганистански студенти в руски вузове, в реализацията на съвместни проекти.

Една от областите на сътруднечество ще бъде енергетиката. Руски специалисти ще участват в модернизацията на афганистанската ВЕЦ „Ноглу" и в създаването на предприятия в областта на енергетиката в труднодостъпни области.

Русия е изразила подкрепа за кабулския процес и решенията на конференцията в Кабул, според които отговорността за сигурността в страната трябва да бъде поета от афганистанските сили.