Русия обеща да не се меси в предстоящите президентски избори в САЩ. Това обяви американският съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън, цитиран от ДПА.

Той посочи, че е получил уверения за това от Москва на среща в Женева със секретаря на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев.

Дадох много ясно да се разбере, че Съединените щати няма да толерират чужда намеса в изборите си, а Русия се ангажира да не предприема подобни действия, заяви О'Брайън.

По негови думи двете страни са се разбрали и по редица други въпроси, сред които контролът на въоръжението, арменско-азербайджанският конфликт, Сирия и Афганистан.

Помпео: Русия няма да може да се намеси във вота в САЩ

Помпео: Русия няма да може да се намеси във вота в САЩ

Позиция на Държавния департамент

Изказването на О'Брайън обаче е в пряко противоречие с оценките на американското разузнаване, че Русия се стреми да повлияе на изборите на 3 ноември.

През август директорът на Националния център за контраразузнаване и сигурност Бил Еванина съобщи, че Москва е предприела мерки "да очерни преди всичко бившия вицепрезидент Байдън" - кандидат на демократите за президент на настоящите избори.

През септември от Майкрософт обявиха, че руски хакери атакуват консултанти на републиканците и демократите, както и американски мозъчни тръстове.

Освен това разузнавателните служби на САЩ заключиха, че Русия се е намесила и на изборите през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Шефът на ФБР предупреждава за намеса на Русия в изборите в САЩ

Шефът на ФБР предупреждава за намеса на Русия в изборите в САЩ

Генерира постоянен поток от дезинформация