Държавната дума прие в сряда закон, който спира участието на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ). Съответният документ беше внесен в Държавната дума на 21 февруари от руския президент Владимир Путин, предава "Интерфакс".

Законът за спиране на действието на Договора от Русия ще влезе в сила в деня на публикуването му.

Законът също така отбелязва, че решението за подновяване на действието на Договора между Руската федерация и Съединените щати относно мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия се взема от президента на Руската федерация.

Според обяснителната записка споразумението, подписано в Прага на 8 април 2010 г., предвижда, че за да се осигури контрол върху спазването на разпоредбите на споразумението, всяка от страните има право да извършва инспекционна дейност.

"В същото време Съединените щати умишлено не изпълняват задълженията си по договора в тази област на дейност", се казва в документа.

В тази връзка, в съответствие с федералния закон от 15 юли 1995 г. № 101-ФЗ "За международните договори на Руската федерация", президентът на Русия направи предложение за прекратяване на споразумението, се отбелязва в обяснителната записка.

Припомняме, че САЩ също обвиняват Русия, че възпрепятства инспекциите по договора.

Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин иска нови ядрени оръжия

Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин иска нови ядрени оръжия

Ние да не сме идиоти и глупаци, попита Путин

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин изрази мнение, че провежданата от САЩ външна политика и отхвърлянето на предложенията на Москва по въпросите на глобалната сигурност от страна на Вашингтон са довели до решението на Руската федерация да прекрати участието си в Договора СТАРТ.

"Сегашната ситуация е резултат от външната политика на Вашингтон. Като престанаха да спазват задълженията си и отхвърлиха предложенията на нашата страна по въпросите на глобалната сигурност, Съединените щати разрушиха архитектурата на международната стабилност. Те хвърлиха света в състояние на конфликти и предизвикателства ", написа Володин в сряда в своя канал в "Телеграм".

Той смята, че "членовете на Конгреса на САЩ трябва да осъзнаят ситуацията, създадена по вина на Байдън, както и възможните последствия от нея".

Коментирайки инициативата пред журналисти, председателят на комисията по международни отношения на Държавната дума Леонид Слуцки отбеляза, че спирането на участието на Русия в СТАРТ не представлява заплаха за сигурността.

"Преустановяването на участието в СТАРТ не е заплаха за сигурността, а по-скоро важен сигнал към колективния Запад. Ядрените сили не губят войни. И е важно нашите някогашни западни партньори да разберат това", каза Слуцки.

Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на Държавната дума, каза пред репортери, че решението на президента "отговаря на интересите на сигурността на Русия, ситуацията, която се е развила днес".

Според него договорът "не само изброява броя на бойните глави и техните носители, но също така определя параметрите какви трябва да бъдат тези бойни глави, какъв капацитет трябва да притежават".

"Нашите американски партньори наскоро възприеха много либерален подход към тълкуването на разпоредбите на този документ. Те едностранно изтеглиха около сто единици ядрени оръжия, преименуваха ги, уж ги прехвърлиха в категорията на учебните. Когато Руската федерация, в съответствие със споразумението, предложи да провери това, нашите партньори отказаха под пресилен претекст. Това е пряко и очевидно нарушение на договора", каза ръководителят на комисията.

Освен това той каза, че "договорът не взема предвид арсеналите на Франция и Великобритания; във Франция има 290 бойни глави, във Великобритания 225 бойни глави".

"Това споразумение беше сключено между САЩ и Руската федерация, но днес НАТО действа като единен фронт, включително и срещу нашата страна, и ние не знаем как ще бъдат използвани тези бойни глави от арсенала на Франция и Великобритания, но можем да предположим", каза Картаполов.

Припиомняме, че действието на Договора СТАРТ бе продължено с пет години в началото на 2021 година и сраните трябваше да започнат консултации за подписване на ново споразумение, но насрочената в Египет среща през ноември мниналата година бе внезапно отменена от руската страна.

Медведев: Русия има право да се защитава с всякакви оръжия, включително ядрени

Медведев: Русия има право да се защитава с всякакви оръжия, включително ядрени

Той отправи остро предупреждение към САЩ