Москва възнамерява да проучи възможността за размяна на проруския украински политик Виктор Медведчук, задържан от Службата за сигурност на Украйна, срещу украински затворници.

Това заяви Леонид Слуцки, член на преговорния процес, председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума и ръководител на фракцията на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР).

"Ще проучим възможността за замяна на Медведчук за хора от "Азов". Не като членове на Либерално-демократическата партия, а в ролята си на тези, които имат такива правомощия", каза Слуцки в събота на пресконференция в Донецк, в отговор на въпрос на "Интерфакс".

Руското министерство на отбраната публикува в петък вечерта видеозапис от предаването на последната група украински войници от завода "Азовстал" в Мариупол.

Кремъл: "Азовстал" е под наш контрол

Кремъл: "Азовстал" е под наш контрол

Руската армия е превзела стоманодобивния завод в Мариупол

Общо 2439 души от украинския полк "Азов" и членове на украинските въоръжени сили са се предали в завода "Азовстал" в Мариупол от 16 май, съобщи в петък говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

На 12 април Медведчук, лидерът на "Опозиционна платформа - За живот" в украинския парламент, беше задържан от СБУ. По-късно през април, в широко обръщение към президентите на двете страни, Медведчук поиска размяна на "защитниците на Мариупол и жителите, които са там и нямат възможност за безопасен изход през хуманитарни коридори".

Припомняме, че тогава Русия заяви, че не води преговори с Украйна за размяната му.

Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Заловените от Русия британски бойци също поискаха размяна с Медведчук

Кремъл заяви, че политикът не е руснак и няма нищо общо с военната операция и не се водят преговори за размяна с пленени украински военнослужещи.

Самият Слуцки по-рано настоя за смъртно наказание за бойци от "Азов".