Русия смята опитите за насаждане на тоталитаризъм в световните дела от САЩ и ЕС за неприемливи. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на виртуално заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщава "Новости". 

Пример за такива действия той определи "незаконните едностранни санкции, които се въвеждали без никакво международноправно основание".

"В условията на пандемия подобни ограничения рязко стесняват възможностите на редица развиващи се страни по противодействието на разпространението на заразата", добави руският първи дипломат.

ЕС засега няма да удря Русия с нови санкции

ЕС засега няма да удря Русия с нови санкции

Това обаче може скоро да се промени

По думите на Лавров страните от Запада се опитвали да спрат формирането на полицентричен свят. Той поясни, че за това се популяризирала концепцията за така наречения "ред, основан на правила", замислен като заместител на международното право.

Тези правила се разработвали в затворени формати и след това се налагали на всички останали, подчерта ръководителят на руското външно ведомство.

"Русия призовава всички държави при изграждането на своята външна политика безусловно да следват целите и принципите на Устава (на ООН, б. р.), осигурявайки зачитане на суверенното равенство на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, уреждане на спорове с политически и дипломатически средства, отказ от заплахата със сила или нейното прилагане", настоя Лавров.

Той подчерта, че Москва смятала за вредни всякакви действия, заобикалящи Устава на ООН, целящи узурпиране на процеса на вземане на решения.

"Западът вече не е загрижен за нормите на международното право и сега изисква от всички да изпълняват неговите правила и да спазват установения от тях ред", заключи външният министър на Русия.

НАТО вкупом подкрепя България срещу дестабилизиращите действия на Русия

НАТО вкупом подкрепя България срещу дестабилизиращите действия на Русия

Столтенберг приветства позволението на ЕС - САЩ, Канада и Норвегия да участват в "бързо движение на войски и активи в ЕС"