Засега Европейският съюз не подготвя нови санкции срещу Русия, макар че това може скоро да се промени. Това е обявил високопоставен дипломат от ЕС, пожелал да остане анонимен, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Той отбелязал, че на заседанието на министрите на външните работи на страните членки на ЕС следващата седмица няма да бъдат обсъждани предложения за допълнителни санкции, включително и за прогонване на руски представители.

Германия против по-строги санкции срещу Русия за Навални, не било в неин интерес

Германия против по-строги санкции срещу Русия за Навални, не било в неин интерес

Искала диалог и да бъдат добри съседи с Русия

По неговите думи постоянният представител на Русия в ЕС е бил уведомен, че ако Москва обяви някои европейски държави за "неприятелски", това ще бъде в разрез с международното право и щяло да е неоснователно.

Руски медии неотдавна съобщиха, че в подобен списък би попаднала и България.

"Ако с подобно решение Русия цели да разедини ЕС, ще постигне точно обратното. Колкото по-агресивно се държи руската страна, толкова повече европейските държави се сплотяват", посочи дипломатът и уточни, че отношенията с Москва ще бъдат обсъдени от Европейския съвет в края на месеца.

Франция заплашва Русия със санкции, ако Навални умре

Франция заплашва Русия със санкции, ако Навални умре

ЕС ще държи пряко отговорен президента Владимир Путин и руските власти

По думите му външните министри ще разговарят по геополитически въпроси, свързани със страните от Западните Балкани, без пряко да засягат присъединяването им към ЕС.

Докато няма ясно споразумение между София и Скопие, не можем да напреднем, добави дипломатът по повод очакванията за начало на присъединителните преговори със Северна Македония и Албания. По неговите думи ЕС не подлага на съмнение перспективата за разширяване към Западните Балкани.

Той отбеляза, че ще бъде обсъдено външното влияние в региона. Дипломатът коментира, че част от наблюдаваните днес проблеми възникват от това, че общественото мнение е било подведено към твърде високи предварителни очаквания за пътя към ЕС. Това дава повод за изразяване на сдържаност и недоверие към ЕС, властите на място трябва да подобрят комуникацията с обществото по тези въпроси, допълни той.

По-рано днес Европейската комисия не изключи възможността Скопие и Тирана да бъдат разделени и първо да започнат преговорите за присъединяване с Албания. Подобно решение може да бъде взето от Съвета на ЕС, който ще обсъди тези въпроси следващата седмица.

Байдън: Готови сме да наложим нови санкции, но държим на предсказуеми отношения с Русия

Байдън: Готови сме да наложим нови санкции, но държим на предсказуеми отношения с Русия

След наложените в четвъртък санкции на Москва