Oткровен и уважителен. Като такъв определи разговора с руския си колега Владимир Путин американския президент Джо Байдън в изявлението си по отношение на последното развитие на отношенията с Русия. Изявлението му днес бе предварително оповестено от Белия дом. "Президентът ще направи изявление за Русия", се казваше в съобщението.

САЩ не се стремят да ескалират напрежението с Русия, но са готови да наложат нови санкции срещу Москва. Искаме стабилни и предсказуеми отношения. Ако Русия продължи да се намесва в нашата демокрация, аз съм готов да предприема допълнителни мерки за реакция", ръководителят на каза държавата. 

Пушков за речта на Байдън: Опитва се да постави Русия на колене

Пушков за речта на Байдън: Опитва се да постави Русия на колене

САЩ искат за пореден път да "разговорят с Русия с кални обещания

Байдън определи новите санкции като пропорционални мерки след кибератаката и намесата на SolarWinds в изборите през 2020 г.

Припомняме, че в четвъртък Байдън подписа указ за налагане на нови санкции срещу Русия. Това са първите американски санкции срещу Русия, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари. 

По-конкретно, САЩ експулсират 10 служители на руската дипломатическа мисия във Вашингтон, уточняват руските медии.

"САЩ изгонват десет души от руската дипломатическа мисия във Вашингтон. В състава на персонала влизат представители на руските специални служби", се казва в указа на Байдън.

Всички в НАТО подкрепят санкциите на САЩ и осъждат дестабилизираща Русия

Всички в НАТО подкрепят санкциите на САЩ и осъждат дестабилизираща Русия

Русия: Конфронтацията на САЩ не е в интерес за народите на водещи ядрени сили

Освен това САЩ забраняват на своите компании да купуват директно руски облигации, емитирани от Централната банка, Фонда за национално благосъстояние или Министерството на финансите на Русия.

Също така САЩ смятат, че СВР (руската служба за външно разузнаване) е отговорна за кибератаката срещу SolarWinds.

Министерството на финансите на САЩ уточни срещу кого са наложени ограниченията.

ЕС и НАТО подкрепиха решението на САЩ.