Външният министър на Германия Хайко Маас се обяви против налагането на по-строги санкции на Русия заради хвърления в затвора опозиционер Алексей Навални, информира ДПА.

Германският първи дипломат коментира пред телевизия ARD, че се съмнява, че подобни мерки ще подобрят положението на критика на Кремъл. "Мисля, че ще се случи точно обратното", отбеляза той.

Белият дом се надява, че Русия ще освободи Навални

Белият дом се надява, че Русия ще освободи Навални

Натиск от Запада над Кремъл

ЕС призовава от месеци за освобождаването на Навални, който беше осъден за нарушаване на условията по условна присъда, които нямаше как да изпълни, тъй като се намираше няколко месеца на лечение в Германия, след като беше отровен с бойно отровно вещество в Сибир.

Маас припомни, че ЕС вече е използвал на два пъти подобни инструменти срещу Русия - след отравянето на Навални и след като той беше арестуван при завръщането си.

Санкциите, наложени на Русия заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна, обаче ще останат в сила, докато не се стигне до решение, увери германският първи дипломат.

Франция заплашва Русия със санкции, ако Навални умре

Франция заплашва Русия със санкции, ако Навални умре

ЕС ще държи пряко отговорен президента Владимир Путин и руските власти

"Но не е в наш интерес да се включваме в тази конфронтационна врява. Искаме диалог и да бъдем добри съседи с Русия", изтъкна Маас.

Той добави, че лошото състояние на отношенията между Берлин и Москва, както и между ЕС и Москва, е повод за диалог. Отношенията не трябва да остават в това състояние, подчерта той, "а за да промените това, трябва да си говорим".

Поддръжниците на Навални се страхуват, че Путин го иска мъртъв

Поддръжниците на Навални се страхуват, че Путин го иска мъртъв

Олег Сенцов: Властите не искат Навални да умре