Съюзниците от НАТО изразиха солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия на българскя територия и подчертаха още веднъж пълната си подкрепа за нейния суверенитет, съобщава МВнР.

Това стана днес в Брюксел на среща на Северноатлантическия съвет на НАТО на равнище посланици.

Там са изслушани председателят на ДАНС и директорът на Служба военно разузнаване. Те запознаха Съвета с разкритите незаконни действия на руски граждани на територията на Република България от 2011 г. насам.

Всички 29 държави направиха изявления в подкрепа на България.

Посолството на САЩ у нас: Твърдо подкрепяме суверенитета на България

Посолството на САЩ у нас: Твърдо подкрепяме суверенитета на България

Те застават срещу злонамерени действия на българска територия

По-рано българската прокуратура обяви, че зад четири експлозии в складове за боеприпаси у нас, станали през последните 10 години, стоят руски интереси.

Заподозрени са шестима руски граждани, пребивавали в страната по времето около взривовете. Предполага се, че взривовете имат връзка и с опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

От МВнР привикаха руския посланик у нас във връзка със случая и поискаха правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Освен това МВнР обяви още един руски дипломат за персона нон грата - помощник на военното аташе. Руският външен министър Сергей Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете, "страхотно е, че не казват, че сме убили ерцхерцог Фердинанд, но изглежда, че може да има такива предстоящи твърдения".

Лавров предупреди Запада, че няма да остави атаките му без отговор

Лавров предупреди Запада, че няма да остави атаките му без отговор

А ЕС започва да страда от мания за пълна безнаказаност - "този път е напълно задънен"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че хиляди руски войници все още са близо до украинската граница, въпреки обещанието на Москва да изтегли военните си от района до началото на май.

"Има значително руско присъствие и сега има много повече руски войски в Украйна и около Украйна, отколкото преди неотдавнашното нарастване на напрежението", заяви Столтенберг.

Шефът на НАТО също така отбелязва, че алиансът приветства решението на Европейския съюз да позволи на САЩ, Канада и Норвегия да участват в проекта PESCO "Военна мобилност", чиято цел е да се даде възможност за "бързо и безпроблемно движение на военния персонал и активи в целия ЕС".

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Русия наблюдава струпването на войски на Балканите, 750 единици военна техника пристигнаха в Албания