Временно изпълняващият длъжността посланик на Украйна Василий Покотило е бил привикан в руското външно министерство след "провокация" срещу служители на руското посолството в Киев. На представителя на Украйна е била връчена протестна нота, съобщава "Новости".

По-рано интернет изданието "Украинская правда", позовавайки се на източник в правоохранителните органи, съобщи, че в близост до предполагаемите резиденции на руските дипломати в Киев неизвестни лица са разлепили плакати, на които дипломатическите служители "признават" Крим за украински.

Зеленски обяви подготовка на стратегия за деокупация на Крим

Зеленски обяви подготовка на стратегия за деокупация на Крим

Стратегията предвижда и реинтеграция на полуострова

Освен това подобни материали са били поставени в близост до представителствата на други държави в Киев, а именно - посолствата на Киргизстан, Таджикистан, Молдова, Германия, Франция, Армения, САЩ, Великобритания, Беларус и Казахстан. Също така неизвестни са залепили герба на Украйна на автомобил с дипломатически номера.

"На украинския дипломат беше заявено, че руската страна смята тази провокация за поредното грубо нарушение от страна на Украйна на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.", подчерта руското външно министерство.

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън подчерта, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна

По-конкретно в документа се съдържат задълженията на приемащата страна да гарантира безопасността и неприкосновеността на дипломатическите агенти.

Външното ведомство на Русия уточни, че "настояхме украинската страна да предприеме спешни мерки за провеждане на задълбочено разследване на инцидента и привличане на виновните лица към съдебна отговорност, както и предотвратяване на подобни действия в бъдеще и осигуряване на условия за личната безопасност и имунитета на руските дипломати в Украйна. "

Освен това руското посолство в Киев е изпратило протестна нота до украинското външно министерство във връзка с този инцидент.

В Украйна: Русия използва Крим за експанзия на Балканите, Близкия изток и Средиземно море

В Украйна: Русия използва Крим за експанзия на Балканите, Близкия изток и Средиземно море

Предизвикателствата са общоевропейски, а причината е руската агресия, обяснява вицепремиер